Vlinders en tuinen

Vlinders en tuinen

In deze blog post wat foto’s van de afgelopen tijd. Het zijn vrijwel allemaal macrofoto’s, en ik zal uitleggen waarom :) 

Ten eerste, ik heb een nieuwe aankoop gedaan. Bij mijn proefschrift hoort een mooie cover, en daarvoor had ik al een aantal jaren een idee om dat met foto’s te gaan doen. Nu was alleen het probleem dat mijn proefschrift gaat over héle kleine insecten, namelijk rupsjes die net uit het ei zijn gekropen, en kleine sluipwespen. Op technisch vlak dus een hele opgave om die te fotograferen!

Nu is er dit jaar een nieuwe lens uitgekomen, de Laowa 25 mm Ultra-Macro lens, waarmee je 2x tot 5x kunt vergroten. Dát was meer het bereik waarnaar ik op zoek was. Toen hij op de markt kwam, wilde ik hem natuurlijk meteen bestellen… helaas verzonden ze naar letterlijk ieder land op de wereld, behalve Nederland en België (maar de Nederlandse Antillen dan weer wel!). Dus ik maar wachten tot hij ergens in de Nederlandse retail te krijgen was. Helaas. Me geabonneerd op elke product alert, was al een keer te laat en toen was hij weer uitverkocht. Toen kwam toch echt het moment dat ik foto’s moest maken voor mijn cover. Dus heb ik met tussenringen en mijn macrolens een hele opstelling gemaakt om toch dichterbij te komen. Helaas kon ik zelfs hiermee alleen foto’s maken van rups/sluipwesp in hun directe omgeving. Wat óók leuk was, maar meer voor de tussenbladen dan voor de omslag.

En toen was daar ineens het mailtje, dat de lens weer op voorraad was. Dus YES, meteen besteld, en de volgende dag had ik hem in huis. Top! Kon ik eindelijk de foto’s maken die ik in gedachten had! Het was alsnog een hele kluif, maar dat had meer met de sluipwespen te maken dan met mijn cameraspullen (iets met wegvliegen…). Benieuwd geworden? Dan mag je wachten tot mijn volgende blog ;) Ik beloof je dat dat niet lang duurt!

In ieder geval, als je dan zo’n lens hebt, dan wil je die graag uitproberen. Nu heb ik nog niet voldoende foto’s gemaakt ermee (die niet van de rupsen/sluipwespen zijn) om er een hele post aan te wijden, dus combineer ik het even met wat andere macrofoto’s die ik heb gemaakt.

 

Dit is een foto van iets wat je op het eerste gezicht heel erg vies zou vinden… het is namelijk een beschimmelde tomaat! Er was een dikke laag schimmel op gaan groeien op een plek waar de tomaat gescheurd was. Niet zo lekker meer om op te eten, maar wel mooi op de foto.

Behalve de schimmel, zaten er ook al fruitvlieglarven in de tomaat. Zo zien ze er van heel erg dichtbij uit. Nog steeds niet erg smakelijk he? Ik vind het wel echt gaaf dat de foto’s er bijna microscopisch van worden!

Nu ben ik er inmiddels ook al achter gekomen, dat mijn Olympus TG5 compactcamera ook best een held is in macrofoto’s! Hierbij is het vooral ook dat de camera geen grote lens heeft die uitsteekt, dus kun je hem nog best stabiel vasthouden. Ik neem nu vaak wel deze camera mee wanneer ik niet verwacht dat ik foto’s ga maken, maar meer voor het geval dat ik iets interessants tegen kom. Dus toen ik op familiebezoek was en ik door de mooie tuin wandelde, kwam ik toch van alles tegen om foto’s van te maken.


Deze bladeren waren al aan het verdorren door de aanhoudende droogte. Met tegenlicht kun je goed de mooie kleuren zien en ook de structuur van het blad.

 

 

Vurige kleuren van deze afrikaantjes.

Hier zie je een kleine krabspin! Deze spin kan wit tot geel zijn en kan zijn/haar kleuren aanpassen aan de bloem waar ze op zitten. Helaas zit roze niet in het palet, dus vallen de spinnetjes op deze roze bloemen behoorlijk op. Ze wachten op nietsvermoedende vliegjes of kleine bijtjes die de bloem willen bezoeken. Ze zien er natuurlijk heel erg uit alsof ze ‘Free Hugs’ geven, maar dat loopt voor de prooien niet zo goed af ;)

 

Dit supergave beest is een hoornaar! Ze ging in de druiven zitten en wat druivensap drinken. Hoewel ze angstaanjagend groot zijn, doen ze als je rustig blijft niets. Ik kon voor deze foto gewoon de tros druiven vasthouden en bewegen om een mooier standpunt in te nemen ten opzichte van de hoornaar, en ze trok zich er niets van aan. Om nog maar te zwijgen over de camera die bijna tegen  haar aan werd gedrukt! Gewone wespen kunnen best vervelend zijn voor de druiven, wanneer ze ze beschadigen, maar wist je dat wespen essentieel zijn voor de productie van wijn? De gistsoort die zich in de druiven bevindt, overwintert en plant zich voort in het spijsverteringssysteem van de overwinterende wespen.

Van tuinen naar… vlindertuinen! In één van mijn vorige blogposts vertelde ik dat ik naar de Passiflorahoeve ben geweest. Iets meer dan een week geleden ben ik er nogmaals geweest, ditmaal met mijn onderzoeksgroep als groepsuitje. Ik had verwacht dat het meer van hetzelfde zou zijn, maar niets was minder waar. Er waren daadwerkelijk andere vlinders en dit keer was het ook kouder, waardoor de vlinders in het buitenverblijf niet heel actief waren en daarom goed stil konden zitten voor de foto.

In de tropische vlinderkas was het door de bewolking best donker. Hier vond ik het donkere wel wat hebben, in combinatie met de lichte vlinder en felrode hibiscus.

Sommige vlinders zochten wel een licht plekje op.

Tegen de lucht in fotograferen helpt vaak ook wel wanneer het een beetje donker is.

Deze oleanderpijlstaart zat goed verstopt tussen de takken.

Doordat ze vlinders zo goed stil zaten, kon ik ook nog proberen een foto te maken met mijn nieuwe lens, waarmee ik dus heel dichtbij kon komen. De foto hieronder is ‘slechts’ op 2,5x vergroot gemaakt.

Ik vind het echt gaaf dat je de schubben zo goed kunt zien, en de ogen! Het is qua belichting erg lastig omdat ik sowieso er een flitser voor nodig heb. Op dit moment doe ik dat nog heel erg handmatig, maar dat kan ik zeker nog verbeteren.

Wat ik eigenlijk nog gaver vind dan vlinders, zijn rupsen! Ze hebben vaak hele bijzondere vormen en kleuren, en de meest bizarre uitsteeksels. En rupsen waren er genoeg te vinden! Bovendien was iemand van de vlindertuin zo vriendelijk om me rond te leiden langs de plekke waar de rupsen zaten, anders had ik een deel ervan zeker niet gespot!

Ahem, behalve deze natuurlijk, die had ik al direct gespot. Dit zijn namelijk rupsen van het groot koolwitje, de rupsen van mijn onderzoek. Dus zodra ik een flink aangevreten kool zie, kan ik op zoek gaan naar rupsen van of deze soort, of het klein koolwitje.

 

De rups van de ligusterpijlstaart. Pijlstaarten heten zo omdat ze als rups een stekel op hun kont hebben. Bij sommige rupsen is het niet altijd even duidelijk wat de voor- en achterkant is, en dan denkt men vaak dat het een soort eenhoornrupsen zijn. De stekel zit echter gewoon op hun kont ;)

Nog een vette tropische rups, die ook nog eens heel groot was. Mooie kop!

 

Sommige zijn ook harig én kleurrijk.

 

Deze gehoornde rups is van de Jasiusvlinder, en vond ik echt wel één van de mooiste van die dag.

Dus toen wilde ik het ook nog eens proberen als superclose-up, met de Laowa lens! Supergaaf om de details te zien!

 

Naast rupsen, waren er ook eieren te vinden, sommige duidelijker dan andere.

Deze eieren zaten op dezelfde plant als de harige gekleurde rupsen, dus ik denk dat die bij elkaar horen.

Dit zijn de eieren van passiebloemvlinders, die ook gelegd waren op een passiebloemplant. Deze plant heeft allerlei ranken waar de vlinders blijkbaar graag eieren op leggen. De ranken drogen echter wel uit na verloop van tijd, of dat handig is? Geen idee. In ieder geval vond ik de eieren ook wel weer zo gaaf dat ik ze graag van écht dichtbij wilde vastleggen. Oftewel, daar komt de Laowa weer!

De vlinders leggen er zo veel eieren op, dat ze ze zelfs boven op elkaar stapelen…

Ik ben tot nu toe erg tevreden over de supermacrofoto’s en zie er veel potentie in voor toekomstige projectjes! Ik heb vaak zat gehad dat ik bezig was met mijn macrolens en ik dacht ‘wat zou het toch gaaf zijn als ik op dit ene detail nog kon inzoomen’ of ‘dit beestje is net te klein om er goed op te zetten’. Denk maar aan springstaartjes, of watervlooien, of bladluizen. Of sluipwespen dus! Of eh, hele kleine paddenstoeltjes…

Bedankt voor het kijken/lezen en tot de volgende blogpost!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.