De eerste herfstplaatjes van dit jaar

De eerste herfstplaatjes van dit jaar

Poeh, die laatste blogpost is alweer een hele tijd geleden. Ik heb wel degelijk foto’s gemaakt sinds april, maar niet de tijd genomen er een blogpost bij te schrijven of er iets anders mee te doen. Deze zomer was ik druk bezig met een experiment en daarnaast organiseerde ik ook mijn bruiloft voor augustus ;) Na een lange vakantie daarna vond ik dat het wel weer eens tijd was voor een nieuwe fotoblog. Dit keer een focus op de eerste tekenen van de herfst!

Klik op de foto’s om ze groter te bekijken! 

Naast dat ik niet zo veel tijd had om te fotograferen, lijkt het wel alsof de zomer dit jaar overgeslagen is. In juni was het nog juist erg warm en droog, in juli en augustus kwam de regen vaak met bakken uit de lucht. En nu lijkt het al vroeg herfst, met een heleboel paddestoelen die uit de grond schieten.

Eén van de eerste gevallen bladeren. Hij is nog maar deels verkleurd en ziet er nog ‘vers’ uit tussen de bladeren die nog van vorig jaar zijn blijven liggen.

 

Een paddenstoel op de bosbodem. Hiervoor ben ik helemaal op de grond gaan liggen om niet teveel van de drukke ondergrond op de foto te krijgen.

Vorig jaar had ik in oktober een mooie plek gevonden voor porseleinzwammen, bij een wat open plek waar men dode beukenstammen en takken heeft opgestapeld. Ik was benieuwd of er al wat te vinden ging zijn. Zwammen waren er wel, maar ze bleken helemaal verregend te zijn! Die stortbuien zijn dus ook voor paddenstoelen teveel. Dit was dan wel vooral op de open plek het geval, verder in het bos en meer onder de bomen waren nog steeds heel veel paddenstoelen te vinden.

Deze zwammen hadden minder last van de regen.

Op een heleboel boomstammen zaten grote groepen met paddenstoelen, bruinig van kleur. Niet te missen bij het passeren. Wel moeilijk om mooi op de foto te zetten.

 

 

Vlakbij de heide in een grassig stukje vond ik ook een groep grote lichtgekleurde zwammen, ze leken qua bouw en grootte wel wat op vliegenzwammen maar dan niet rood met witte stippen. Ik denk dat ik toch eens een keer een determinatiegids voor paddenstoelen op moet pakken want er zijn wel erg veel soorten bij… en dan hebben we het nog niet over alle hele kleintjes!

 

 

Afgelopen weekend was het ’s ochtends erg mistig en ging ik er met de fiets op uit. Ik fietste langs een naaldbomenkwekerij en hierbij viel het mij op hoeveel spinnenwebben er tussen de takken zitten. Normaal gesproken zie je die niet zo zitten, maar deze ochtend hingen ze vol waterdruppels.

 

Deze bomen waren een stuk hoger dan de andere op de kwekerij, maar er hingen ook grotere spinnenwebben in. Het was nog best lastig deze genoeg op te laten vallen met de mistige achtergrond.

Een open plek in het bos, hier was de mist al wel wat minder geworden. Tijdens de vorige keren dat ik paddestoelen ging fotograferen had ik deze plek al gezien met de boom die al rood verkleurde, maar nu met de mist leek het mij mooier om deze plek te fotograferen. Ook hier heel veel spinnenwebben tussen de planten, maar dat is op deze foto niet zo heel duidelijk aanwezig.

De bladeren van de rode boom dichterbij bekeken. Ik was eerst aangetrokken tot de mooie rode kleuren van de bladeren, maar toen zag ik dat er ook nog veel minuscule spinnenwebjes in de bladeren zaten. Door de ‘V’-vorm van de bladeren kunnen de webjes er mooi tussen gespannen worden. De kleine spinnetjes zaten geduldig te wachten.

Een blad dichterbij bekeken. De bladeren waren helemaal vol met druppels. Door de ‘V’-vorm van de bladeren was het erg lastig om de hele foto scherp te krijgen.

Spin in een webje bezaaid met druppels. Om heel eerlijk te zijn heb ik deze foto 180 graden gedraaid (dat kun je ook zien aan de reflecties in de druppels). Ik vond de foto hierdoor mooier omdat het dan meer lijkt alsof de spin over het web loopt, in plaats van dat hij op de kop in het web hangt. Er komt dan wat meer beweging in, vind ik zelf. Wat vind jij?

Nog een blad met druppels, gefocust op het uiteinde waar het water samenkomt.

Het lijkt erop dat er nu wat droger weer aan komt met ook wat zonnige dagen. Eens kijken of er dan nog meer paddenstoelen bij komen en of de blaadjes mooi verkleuren!

Wie weet dat ik volgende keer nog wat foto’s plaats van de zomer en vakantie. Ik heb wel gave insecten gezien namelijk!

Bedankt voor het kijken!

 

Reacties zijn gesloten.