Bladeren, spinnen en paddenstoelen

Bladeren, spinnen en paddenstoelen

De herfst vind ik één van de interessantste seizoenen, vooral omdat elke dag weer anders is. We hadden een week met zo’n beetje elke ochtend wat mist en wat rustig weer. De bladeren verkleuren, maar niet elke boomsoort tegelijk. En het weer verandert ook continu, waardoor het soms een regenachtige dag is en ik lekker met een kop warme koffie of thee een blogje kan schrijven ;)

Klik op de foto’s om ze groter te bekijken! 

Hier een voorbeeld van een mooie mistige ochtend. De zonnestralen door de bomen heen… Achteraf gezien beetje jammer van die half omgevallen boom die er schuin doorheen gaat.

Ik maak niet vaak dit soort foto’s maar dit was zo’n mooi gezicht dat ik het wel moest proberen :)

Ik was naar dezelfde plek gegaan als in de vorige blog, de open plek met de rode boom. Hier spotte ik een hoornaar die, omdat het nog redelijk vroeg was, nog niet zo snel heen en weer vloog. Hoornaars jagen op prooi door heel snel van plant naar plant te vliegen en af en toe achter iets aan te duiken. Heel vaak zijn ze alleen maar heen en weer aan het vliegen. Dit keer had ik geluk en ving de hoornaar een beestje, wat ze hangend aan een stengel ging verwerken alvorens ermee te vertrekken. Natuurlijk zat ze niet echt stil, dus was het alsnog lastig om een foto te maken die niet bewogen was.

 

Deze paddestoel stond middenin een stuk haarmos. Voor deze foto heb ik de paddestoel gefotografeerd zo goed als door het mos op de voorgrond heen. Helemaal op de grond liggen dus!

Op de dag dat ik deze foto maakte, zag ik ergens op Facebook een foto van een grote sponszwam. Toen dacht ik ‘die wil ik ook vinden!!!’ en jawel hoor, dezelfde dag vond ik er eentje. Hij heet in het Engels ‘Cauliflower fungus’ oftewel bloemkoolzwam. Deze was inderdaad ongeveer zo groot als een bloemkool en lijkt er qua kleur ook op. Er zat een kleine naaktslak op de zwam en deze besloot ik mee te fotograferen.

 

Ook ben ik weer naar de plek geweest waar beukenstammen en takken zijn opgestapeld. Hier groeien altijd erg veel en veel verschillende soorten paddenstoelen. Ik vond er dit keer kleine paddestoeltjes met een wat fuzzy rand, waardoor het wel een beetje leek alsof ze bevroren waren. Bij deze was er nog een klein vliegje naast komen zitten op een nog kleiner exemplaar. Door ze van onderen te fotograferen zie je wat van de blauwe lucht en vanwege de lichtval werd alles een beetje wit, wat er bijna uit ziet als een winterlandschap! Ik moest wel half onder de tak gebukt zitten om de foto te maken. De tak met paddestoelen zat voor mij op ooghoogte, dus dat is te hoog om op de grond te liggen en de foto te maken, dus moest ik ergens halverwege de camera naar boven richten. En dan de camera stabiel houden…

Hier begon het vliegje zich wat om te draaien en was ik iets dichterbij gekomen, waardoor je iets minder van het wittige landschap krijgt en weer een groen accent. Ik vind deze foto ook leuk omdat de vlieg er wat mij betreft mooier op staat, maar de sfeer is totaal anders. Alleen maar door een klein beetje te bewegen.

Wat vervelend kan zijn aan paddenstoelen fotograferen op de bosgrond of tussen de dode takken is de aanwezigheid van allerlei storende elementen, zoals blaadjes of takjes. Soms kunnen die echter ook in het voordeel van de foto werken! Zo denk ik dat deze foto door het varenblad mooier is dan wanneer de rechterkant van de foto leeg is.

Dan nu wat andere soorten foto’s! Niet van paddestoelen maar meer van kleurtjes! De foto hieronder is een dagpauwoog die op herfstasters zit. Ook hier heb ik weer door de voorgrond heen gefotografeerd, waardoor het een beetje een dromerig effect krijgt. Werkt het?

 

Hier hetzelfde idee, maar dan is er nog wat ruimte rondom de zweefvlieg.

 

Dit groene wantsje heeft vast een prachtige schutkleur in het gras of in een struik, maar niet in deze boom met herfstkleuren!

Een spinnenweb met op de achtergrond de rode boom.

De zon begon te schijnen op het gras en ik zag dit spinnetje heen en weer lopen. Ik bukte en fotografeerde tegen de zon in. Eerst waren de foto’s wat te druk omdat het spinnetje op takjes zat, maar bij deze foto was de spin net naar de grond aan het zakken aan een draadje. Dit resulteerde in een wat abstractere foto. Helaas had ik echt maar 1 kans voor de foto (spinnetje zat hierna op de grond) en bleek thuis dat alleen het pootje echt scherp is.

In het arboretum van Wageningen staan vele bijzondere bomen. Er staan verschillende variaties van japanse esdoorns, met verschillende kleuren van zowel bladeren als zaden. Deze zaden waren roodroze op deze lichte bewolkte dag. Prachtig!

Dan van deze kleurenexplosie naar een laatste beeld, wat ik vind passen bij vandaag met alle regen. Een blad op een beekje, met de reflectie van varens. Herfst, een prachtig gevarieerd seizoen!

 

 

Reacties zijn gesloten.