Beestjes in de zomer

Beestjes in de zomer

Zo, de laatste post was alweer zo’n 2 maanden geleden. De maand juni is voor mij dan ook extreem druk geweest, want ik heb de leesversie van mijn proefschrift ingediend. Dat betekent dat ik nu wat tijd heb voor een soort van vakantie en rustig aan andere dingetjes doen. En ook weer wat kan fotograferen!

Klik op de foto’s om ze groter te bekijken! 

Nu is eerlijk gezegd juli niet mijn favoriete maand voor foto’s… veel vegetatie wordt óf te druk/dicht om makkelijk doorheen te kunnen lopen en foto’s te maken zonder heel veel grassprieten, óf het wordt gemaaid en dan is er weinig meer aan. Daarnaast is de zon heel erg hard en moet je héél vroeg opstaan om rond zonsopkomst foto’s te maken. Of juist laat nog op pad voor avondfoto’s. Dit jaar is het ook nog eens heeeeeeeeel erg droog.

Aan de andere kant zijn er nu wel veel insecten! Met name vlinders vallen mij veel op nu, alsof het er toch best veel zijn dit jaar. Vandaag zag ik zelfs een koninginnenpage bij mijn gebouw vliegen, gewoon in Wageningen dus! Ook ben ik met een workshop naar een gebiedje geweest met veel libellen en waterjuffers, wat ook erg leuk was.

Tijdens de laatste weken van mijn proefschrift afmaken kon ik sowieso slechts heel af en toe tijd vinden voor foto’s, en dat was dan vooral ’s avonds. Deze hommel hield zich vast aan de grasspriet en erachter scheen de ondergaande zon door de bomen door. Dat gaf oranje bokehbollen, die ik dus achter de hommel als een soort zon kon plaatsen.

Er waren toen ook een hoop Sint-Jansvlinders aanwezig op deze locatie. ’s Avonds zochten ze plekjes op om te gaan slapen, vaak bij elkaar.

 

Het is ook echt weer zo’n tijd dat je sprinkhaantjes kunt tegenkomen. Hier een kleintje die zich in het gras verstopt. Dit was dichtbij water, dus is het gras nog lekker groen.

Hieronder een blauwtje dat de heide aan het bezoeken was.

 

 

Koolwitjes vliegen ook volop rond! Ik fotografeerde deze tussen de bloemen door. De donkere delen zijn mij ietsje te donker, maar het roze staat er wel leuk bij!

En dan het fotograferen van waterjuffers en libellen, tijdens een masterclass door de fotograaf Theo Bosboom. Dit was erg leuk, maar vooral bij de libellen best wel lastig. Ze waren heel erg actief door het warme weer en vlogen bij de minste geringste toenadering weg. Je kunt wel proberen foto’s te maken terwijl ze aan het vliegen zijn, maar dat valt echt niet mee om scherp te krijgen en ik had weinig keuze voor compositie of achtergrond. Bij de foto hieronder vind ik de personen op de achtergrond eigenlijk niet zo heel storend, mensen zijn (helaas?) in deze tijd toch overal aanwezig.

En dan sta je te praten met een andere deelnemer aan de masterclass, horen we opeens een grote PLONS en ligt er een libel in het water, die een paar seconden later naar beneden wordt gesleurd. Ik kon nog snel dit plaatje schieten van de kikker die onder water (waarbij de scherpte helaas wat wegvalt door de schuine hoek het water in) met de libel ervandoor gaat. Ik wist wel dat kikkers vliegende insecten vangen vanuit het water, maar ook echt een snelle keizerlibel?? Nou moet ik wel zeggen dat ik de keizerlibel ook wel één van de makkelijkere soorten om in vlucht te fotograferen vond (die staat dan ook op de foto hierboven), dus misschien is dat de reden ;)

 

Niet alleen dieren eten juffers of libellen, ook deze zonnedauw had een juffer te pakken! De juffer zat eigenlijk alleen maar vast met een paar van zijn pootjes, maar kon zichzelf niet losmaken.

 

 

Ik wilde ook graag wat dingen leren over libellen/juffers fotograferen met de groothoeklens. Met die tips maakte ik de foto hierboven. Voor deze foto stond ik zelf in het (ondiepe) water en kon ik dus de boom aan de waterkant ook op de foto krijgen. Deze libel had een beschadigde vleugel (kun je zien op de foto), dus hij wilde niet graag wegvliegen. Dat bood wel mogelijkheden voor mij om de foto te maken!

Hier vanaf de andere kant, waarbij de libel uitkijkt over het water. De overkant van het water is vrij ver weg, en daardoor merk je toch niet heel veel van de omgeving van de libel. Misschien toch met een wat hoger standpunt volgende keer.

Ik had ook mijn Olympus onderwatercamera meegenomen, om te kijken of ik een foto kon maken die deels onder water was, met juffers boven water. Dit was niet makkelijk, want de harde wind maakte golfjes op het water. Daardoor was het niet te regelen hoe diep de camera onder het water kwam, met als gevolg dat sommige foto’s of helemaal geen water hebben, of volledig onder water zijn. Bij de bovenste foto kwam er net een juffer aan vliegen (ze waren weggevlogen omdat ik te dichtbij kwam). Bij de onderste had ik het geluk dat er net een libel langs vloog!

Hier nog eens de juffers, met zijn drieën bij elkaar.

Na deze workshop had ik wel zin in nog meer libellen of juffers fotograferen! Ook was ik erachter gekomen dat er in het Binnenveld naast Wageningen weidebeekjuffers voorkomen, dus ben ik daar even langs gefietst. Nou waren het er maar twee en zaten ze nogal ver weg, toch vond ik deze foto van eentje in vlucht langs het riet wel leuk geworden.

Vorige week heb ik ook nog wat vakantie-achtige uitstapjes gedaan, waaronder een uitstapje naar de vlindertuin Passiflorahoeve.

Een passiebloemvlinder gefotografeerd van de achterkant, met de focus op de ogen. Ziet er zo toch wel apart uit. Hieronder een wat meer traditionele vlinderfoto, waarbij ik wel heb gekozen voor een kleine scherptediepte, zodat de vleugels mooi onscherp werden.

Veel vlinders leven niet lang als volwassenen. Ze besteden vooral tijd aan paren en eitjes leggen. Door het vele vliegen en eventueel vechten met andere mannetjes, gaan de vleugels langzaam kapot. Bij deze vlinder, een blauwe morpho, vond ik het bijzonder dat je door de afgetakelde vleugels het blauw van de binnenkant kon zien. Ook bijzonder was, dat deze vlinder gewoon weer als een speer achter een andere aan ging!

In de meeste vlindertuinen waar ik geweest ben, kun je vlinders zien, poppen (in een kast) en heel misschien rupsen als die op planten in de vlindertuin zelf aanwezig zijn. Bij de Passiflorahoeve hadden ze ook een hele opstelling van hun kweekruimte gemaakt, waar ze met name inheemse vlinders kweekten (maar ook passiebloemvlinders). Dat was érg leuk om te bekijken. Ik vind vaak rupsen er veel gaver uitzien dan de vlinders, met al hun vormen en uitsteeksels en haren.

Ook leuk was dat ze in de vlindertuin een passiebloemplant hadden neergezet, waar de vlinders heel veel eieren op aan het leggen waren. Overal zaten eitjes op, ook op de ranken van de plant. Hier heb ik zo’n rank gefotografeerd van onderen:

Hiermee kom ik dan weer ten einde van deze blog :) Ik ga de komende tijd in ieder geval een stuk meer tijd hebben voor het maken van foto’s en ik heb daar veel zin in! Ik heb al een aantal ideeën liggen, nu die in de praktijk brengen.

Bedankt voor het lezen!!

 

 

Reacties zijn gesloten.