Lente en onderwaterbeestjes

Lente en onderwaterbeestjes

Inmiddels is het al een tijdje écht lente en wat een mooi weer hebben we er toch bij! Het wordt steeds langer licht en er zijn weer allemaal leuke beestjes en bloemen te vinden. In deze blog nog een paar foto’s van voorjaarsbloemen, daarna gaan we over naar (vlieg)beestjes en dan aquatische beestjes!!!

Klik op de foto’s om ze groter te bekijken! 

Overigens heb ik bar weinig tijd voor foto’s maken want mijn proefschrift moet binnenkort af… Maar het scheelt dat het in het weekend nu ook mooi weer is!

Een van de latere varianten narcissen. Ik vind deze mooie zachte kleuren hebben, niet zo felgeel als de ‘standaard’ narcis. Hier gefotografeerd rond zonsondergang terwijl de zon al achter de bomen verdween.

Een paar bloemetjes bloesem. Dit jaar stond opeens alles in bloei, maar het was ook zo weer weg, dus niet zo veel foto’s helaas :)

En dan hier mijn kijk op pinksterbloemen. Ik wilde een foto maken van de ondergaande zon achter de pinksterbloemen, maar mijn oog viel op dat kleine vliegje ervoor.

Meer beestjes rond zonsondergang. Allerlei soorten muggen vliegen rond in de laatste zonnestralen. Ze vliegen snel en je kunt niet echt op ze focussen, maar soms heb je mazzel dat ze enigszins scherp zijn.

Nog zo’n leuk beestje, een wolzwever! Normaal gesproken zitten ze niet stil en zweven ze razendsnel heen en weer tussen de bloemetjes waarbij ze met hun slurptong nectar drinken. Hier zag ik ze zitten in het laatste licht op een boomstam, dus zaten ze rustig van het warme zonnetje te genieten.

Deze springspin zag ik op mijn balkon, hij/zij was behoorlijk groot, wel wat meer dan een centimeter! Sowieso één van de grootste soorten springspinnen van Nederland. Kijk die oogjes dan!

Het lijkt wel of ze een boevenmasker op heeft.

Wat ik ook altijd leuk vind zijn parende juffers en libellen, vooral juffers want die willen nog wel eens in groepjes bij elkaar gaan zitten. Vaak zijn ze hierbij echter wel van schuw en gaan ze er gauw vandoor als ze je zien. Bij deze viel dat gelukkig mee.

Waar zouden ze het over hebben?

Van beestjes in het algemeen, naar beestjes op het water… en dan nu naar beestjes IN het water!

Afgelopen weken ben ik weer eens waterbeestjes gaan vangen, met name op zoek naar de watertijger (zie ‘aquatic invertebrates’ op mijn site). Helaas heb ik alleen maar hele kleine watertijgers gevonden en van de grote alleen een vervelling. Natuurlijk zitten er ook andere leuke beestjes in de sloot, al heb ik het idee dat het minder is dan voorgaande jaren. Er groeien ook niet veel waterplanten, vooral wieren en algen. Wat mij betreft hebben ze toch teveel gebaggerd afgelopen herfst.

De larve van een soort mug (?) en een heeeeeeeeeeeeeeeeele hoop watervlooien. Er zitten nu zo veel watervlooien in de sloot, je kunt er niet omheen. Als het mooi helder is zie je zwermen ervan rondzwemmen in het water. Deze vrij grote vinden het blijkbaar leuk om op hun kant op het wateroppervlak te liggen. Hierdoor worden het een soort glazige kraaltjes. Kun je ook het bootsmannetje vinden?

Hier ook een bootsmannetje en ook weer een soort muggenlarve, en nog meer watervlooien.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt bovenop een bak waarin ik de beestjes had gestopt na het vangen. Ik heb ook nog heel veel watervlooien in een cuvet gestopt (smal aquarium) zodat ik ze mooi van de zijkant kon fotograferen. Het werd niet helemaal wat ik voor ogen had hiermee. Ik wilde een foto waar gewoon heel erg veel watervlooien op staan. In principe is dat wel gelukt, maar de onscherpe watervlooien in voor- en achtergrond leiden eerder af dan dat het een gave foto met teveel watervlooien wordt. Heb ik toch een nog smaller aquarium nodig…

De watervlooien van dichtbij bekeken. Er zijn allerlei soorten en stadia bij. De grote hebben ook zichtbare eitjes.

De kikkervisjestijd is al een aardig tijdje voorbij en de grote kikkervisjes hebben zich inmiddels verstopt in de modder op de bodem van de sloot. Wel is het een maand later tijd voor paddenvisjes. Het leuke aan paddenvisjes is dat ze minder schuw zijn, ze gaan er minder hard vandoor als je dichterbij komt. Daarnaast kunnen ze met veel bij elkaar zwemmen, wat ook leuke foto’s kan opleveren.

Wat mij ook altijd aanspreekt zijn foto’s van taferelen ONDER water. Ik maak veel foto’s door het water heen van diertjes onder water, maar onder water is helaas niet gezond voor je camera. Tenzij… je een camera hebt die daar tegen kan. Daarom heb ik er zo eentje gekocht :) De Olympus TG-5, een compactcamera die onder water kan. Ik heb hem nog maar een paar dagen en zoals ik eerder al zei, heel erg weinig tijd om foto’s te maken, maar tot nu toe is het zeker leuk om te proberen!

Deze foto maakte ik ’s avonds toen het al wat donkerder werd, dat merk je wel al gauw in de foto. Wel is het leuk om je camera bovenop het wateroppervlak te kunnen neerleggen en zo de kikker te fotograferen.

Ook ging ik naar de plek waar nu veel paddenvisjes zitten. Hier probeerde ik een idee te geven van hoeveel het er zijn. Dat is nog niet al te gemakkelijk, want ze zwemmen dus ook heel druk door elkaar heen, wat het lastig maakt om een rustig ogende foto te maken. Daarnaast vinden ze de camera ook gewoon reuze interessant, waardoor er vaak een wazig paddenvisje op je lens zit…

Nog een foto onder de waterlelies.

Deze foto vind ik wel erg leuk geworden. Je merkt hier wel hoe troebel het water is, zelfs al lijkt het niet zo als je er van bovenaf naar kijkt. Er blijven veel kleine troepjes in het water zitten en draderige wieren, wat het lastig maakt voor de camera om scherp te stellen op dingen die je wél mooi in beeld wil zetten, zoals de zwemmende paddenvisjes. Ik vind ze echt heel grappig eruit zien!

Hopelijk kan ik in het weekend nog eens terug!

 

Reacties zijn gesloten.