Thuis fotograferen en nieuwe plekken vinden

Thuis fotograferen en nieuwe plekken vinden

Bij deze weer eens een nieuwe blog op deze website! Ik post op Instagram iets vaker (@fotoyaaf), maar ik vond dat ik nu al wel weer meer dan genoeg foto’s heb voor een blog.

Dit keer begin ik niet helemaal chronologisch, maar begin ik met de foto’s die ik heb gemaakt, die ik in zwart/wit mooier vond.

Zoals deze bladeren. Ze lagen in een ondiepe poel waarvan het water kennelijk erg weinig bewoog; de bladeren waren kurkdroog boven water, terwijl de andere delen ondergedompeld waren. Dit gaf voor mij wel een mooi contrast tussen de bovendrijvende delen en die onder water.

Ook ik heb veel thuis gezeten vanwege de ‘intelligente lockdown’ de afgelopen maanden. Hierdoor was het iets lastiger om te timen wanneer ik op zoek zou gaan naar natuurverschijnselen die snel voorbij gaan! Plus, ik moest ook nog werken én voor mijn baby zorgen thuis. Even erop uit gaan was niet makkelijk. Daarnaast is de natuur door de zachte winter soms erg vroeg met sommige dingen, dus tot nu toe heb ik er helaas een paar keer flink naast gezeten!

Zo kon ik al geen vers kikkerdril meer vinden toen ik op zoek ging ernaar, maar waren er alleen nog maar iets oudere (en viezere) kikkerdrilklompen. Het viel ook slecht op, ik was er bijna in gaan staan want het leek gewoon op algen en modder. De plek waar ik dit keer was, had trouwens wel hééél erg veel kikkerdril.

Alles hier is zo’n beetje kikkerdril.
Kikkervisjes, nog niet zo ver ontwikkeld dat ze kunnen zwemmen.

Na kikkerdril en kikkervisjes, komen een tijd later de paddenvisjes. Paddenvisjes zijn erg leuk, want ze zwemmen in grote aantallen rond bij elkaar. Soms wel in hele ‘slierten’ door de sloot. Toevallig kwam ik een keer langs Wageningen, bij de plek waar ik in eerdere jaren vaak deze diertjes massaal kon zien zwemmen. Maar dit jaar was er niets. Ik ben er denk ik óf te vroeg óf te laat geweest… Gelukkig kon ik in hetzelfde natuurgebied als het kikkerdril ook ergens heel veel paddenvisjes vinden! Helaas was het wel een bewolkte dag, waardoor de foto’s die ik onder water maakte niet heel goed belicht waren.

Op zich vind ik hier het troebele water wel wat diepte aan de foto geven, en maakt het de omgeving wat minder donker.

En nu, kleur! Oranjetipjes waren dit jaar ook erg vroeg er al! De foto hieronder maakte ik al op 11 april. Ik kwam hem bij toeval tegen op het plein achter mijn huis, waar ik ’s avonds wat rondslenterde met de camera. Omdat hij al op zijn slaapplekje was gaan zitten, kon ik hem de volgende ochtend weer makkelijk terug vinden.

Oranjetipje in het avondlicht (lichte vlekken zijn een schutting waar de zon op schijnt).

Dus, de volgende ochtend weer ernaartoe. Echter, terwijl ik foto’s aan het maken was van het beestje, zaten mijn katten ook rond te schurken op het plein. Op een gegeven moment sprong één van hen ROETSJ door de planten heen waar de vlinder op zat! Even zoeken, en daar lag de vlinder dan, op zijn kop op een blaadje. Het was zo koud, hij kon niet bewegen.

Oranjetipje op zijn kop….

Als je dan thuis ‘moet’ blijven, kom je er ook achter dat er van alles in je tuin zit. Zo hebben wij vorig jaar een gat in de schutting gemaakt, met name voor de katten, maar ook voor een egeltje dat nu regelmatig ’s nachts door de tuin wandelt. En er zitten ook regelmatig muizen (met gevaar voor eigen leven…). Hier zat er één tussen de blaadjes verstopt:

Kleine muis tussen de blaadjes.

En deze vroege glazenmaker met zijn puntgave nieuwe shiny vleugels:

Mooie reflecties!

Of je zit in de tuin en er komt opeens een net uitgevlogen jonge kraai langs! Zijn ouders zaten in de bomen naar hem te roepen, maar hij had wat moeite met weer uit de blauwe regen komen. Overigens zag ik op deze foto dat er heel wat stuifmeel in de lucht hing… niet leuk voor hooikoorts-patiënten!

Daar gaat ie dan, de jonge kraai! Wat een gek ding. Hopelijk wordt hij net zo mooi zwart als zijn ouders.

Avondwandeling, de dalende zon.
Het licht door de bomen.

Nog iets over dat natuurgebiedje wat ik langzaam een beetje aan het verkennen ben. Dit natuurgebiedje is de Brand bij Udenhout, en ik vind het er supergaaf! Het heeft echt alle dingen die ik leuk vind om te fotograferen, insecten, kikkers, padden, wilde honingbijen en ik heb er ook al een ijsvogel gezien (maar nog niet mooi op de foto). Deze week was ik er weer, en ik vond een hele kudde rupsen van de dagpauwoog:

Rupsen lijken totaal niet op de mooie dagpauwoog, zo met de donkere stekels.

Wist je dat de rupsen van de dagpauwoog brandnetels eten? Ze zijn er ook behoorlijk goed in, de brandnetels waren al aardig toegetakeld. Zijn die brandnetels toch ergens goed voor ;)

Van deze geringelde smalboktor waren er ook héél veel, overal rond de bloeiende braamstruiken en op de distels.
Een schorpioenvlieg (vrouwtje, dus zonder de ‘stekel’) met een paar mijten, in het gras. Ik vond het wel mooi met de ronde vorm van de grasspriet.

Maar het hoogtepunt van mijn uitstapjes naar deze plek was wel deze! Ik zag er een boomkikkertje! Wat een mooi diertje is dat. Boomkikkers zijn in Nederland beperkt tot enkele gebieden, waar dit er één van is. Ik ken boomkikkers van de vakanties naar Zuid-Frankrijk (dat is wel een andere, grotere, soort), want daar zaten ze heel veel in de tuin van mijn opa en oma. Als kindje was ik ze echter nog niet aan het fotograferen, jammer is dat he!

Tussen de braamtakken zit de boomkikker lekker een beetje in het zonnetje.
Dichterbij de boomkikker. Hij lijkt wel een beetje te glimlachen :)

Nu is er 1 dik nadeel aan dat gebied… het zit er ook nog eens bomvol met muggen! Eerder dit jaar, toen ik op zoek ging naar de kikkervisjes en paddenvisjes, zaten ze nog vooral als larve in het water, maar nu vliegen ze massaal rond… hoewel ik een lange broek aan had, had ik toch een stuk of twintig enorme muggenbulten overal na dit uitstapje. Volgende keer maar niet die DEET vergeten………

Niet de muggen op die plek die mij beten, maar zwermen mugjes op een andere plek, in het avondlicht.

Dan als laatste, vorig jaar had ik al een plekje ontdekt in de buurt waar weidebeekjuffers rondvlogen, maar was ik er niet vaak geweest. Nu zitten ze er weer! Onderstaande foto maakte ik ’s avonds langs het water. Ook met 2 muggen op de foto…

En toen dacht ik, ik ga ze ’s ochtends vroeg fotograferen! Dan zitten ze tenminste lekker stil. Maar vroeg opstaan in juni betekent héél vroeg opstaan. Om 5 uur was ik al wakker en iets later reed ik naar het gebiedje waar ze zitten (gelukkig niet ver van mijn huis). Het was ook een beetje bewolkt, geen mooie gouden zonsopkomst. Het kostte mij ook wel even tijd voordat ik de precieze locatie had gevonden waar de juffers zaten, maar toen had ik ze! En kwam de zon net boven de wolken uit.

Ook dit spinnetje was aanwezig.
Mannetje weidebeekjuffer, in de vroege ochtend.
Vrouwtje weidebeekjuffer.
Mannetje weidebeekjuffer, met een klein mugje op zijn vleugel!

Dat was het weer voor nu! Het regent (eindelijk!) en voorlopig wellicht geen zonnige ochtenden. Maar als dat weer gebeurt, dan ga ik wel weer eens langs de weidebeekjuffers, of de boomkikkers (ditmaal met DEET-spray). Bedankt voor het lezen en tot dan!

Reacties zijn gesloten.