Herfstsferen

Herfstsferen

Wat nieuws: Afgelopen donderdag heb ik op de PE&RC dag de tweede prijs gewonnen van de PE&RC’s Got Talent Awards. De foto’s hingen de hele dag in het Orion-gebouw in Wageningen en men kon een top drie kiezen om op te stemmen.

Mijn foto stond in de categorie met werkgerelateerde foto’s en was een foto van rupsen van het groot koolwitje die net uit het ei komen:

Geboorte rupsen

Ook leuk was dat drie van de zes prijzen naar foto’s/plaatjes van insecten zijn gegaan :) En dat maar liefst drie collega’s van mij ook een prijs hadden gewonnen!

Verder heb ik ook een eervolle vermelding bij de Foto van de Maand van natuurfotografie.nl, met een foto van twee spinnen.

De afgelopen tijd heb ik niet heel veel tijd gehad om te fotograferen. Doordeweeks ben ik erg druk met het schrijven van een paper, ’s avonds is het al vrij snel donker en in het weekend was het vaak grauw weer. Toch zijn er een paar mooie zondagen geweest om foto’s te maken!

Decorative apples

Halverwege oktober (16 oktober) was er dus een zondag dat het zelfs 18 graden was in Wageningen. Dat was te zien aan de hoeveelheid mensen die erop uit gingen. Overal wandelden en fietsten mensen en velen zaten in het zonnetje te genieten. Ik ging naar het arboretum om te kijken of er ook al wat herfstkleuren te zien waren. Dat viel nog best wel tegen, maar alle bomen waar ik eerder dit jaar nog de bloesem van heb gefotografeerd hingen wel vol met vruchten!

Decorative apples 2

Deze foto’s van de boom met vruchten zijn gemaakt met de Helios. Ik vond het mooi hoe de achtergrond uit lichte bolletjes bestaat van de vruchten en lucht op de achtergrond, en hoe ook nog de boomstam zelf zichtbaar is.

Fall colours

Fall colours 2

Deze zaadjes hingen aan een klein boompje/struikje, zodat ik goed erbij kon om de foto te maken en ook nog wat voorgrond in de foto kon verwerken. Ook gemaakt met de Helios.

Abstract autumn

En dan nogmaals een Helios foto! Weet je, ik zeg het vanaf nu wel wanneer de foto NIET met mijn Helios lens gemaakt is ;)

Dit was een boompje met veel kleine kronkeltakjes in het Arboretum. Ik heb geprobeerd het kronkelende nog terug te laten komen in de onscherpte, maar ook weer de ronde bolletjes tevoorschijn te laten komen.

Pink autumn

Ook wat rozige herfstkleuren!

Porcelain fungus

Hierna fietste ik de berg af richting Renkum. Daar heb ik wat door het bos gelopen dat naast zich naast het beekdal bevindt. Ik zag niet erg veel paddenstoelen – is blijkbaar ook geen al te best jaar daarvoor – totdat ik op een plek stuitte waar allerlei beukenstammen en -takken bij elkaar waren neergelegd. Hierop groeiden zeer veel porseleinzwammen, dat zijn witte paddenstoelen met een slijmerige substantie erop (ieuw als je er met je mouw tegenaan komt!), waardoor de bovenkant er glimmend uitziet.

Er was ook nog een klein kikkertje aan het rondspringen rond de paddenstoelen, maar die liet zich niet door mij fotograferen en sprong er als een gek vandoor.

Mushrooms in the forest

Op deze plek kreeg ik ook zin om mijn groothoeklens tevoorschijn te halen en daarmee wat foto’s te maken waarbij ook de achtergrond (het bos) mooi te zien is. Dat lukt met die Helios niet.

Emerging mushrooms

Op verschillende plekken zag ik porseleinzwammen onder schors door groeien, maar dit was moeilijk om op een mooie manier op de foto te zetten.

Porcelain mushrooms

Porcelain mushrooms 2

Wat meer foto’s van porseleinzwammen. Er zaten veel vliegen op en ook enkele sluipwespen, die leken met hun legboor in de zwammen te steken – wellicht om vliegenlarven/eieren te parasiteren?

Mushroom parasitoid

 

En dan afgelopen zondag (23 oktober). Zaterdagnacht reden ik en Jaap naar huis en merkten we dat er overal dichte mist was. Hierdoor had ik al het idee dat het ’s ochtends ook mistig zou zijn. Helaas was ik bij thuiskomst zo moe dat het niet lukte om vroeg op te staan. Echter, toen ik uiteindelijk toch op stond, bleek dat er nog steeds veel mist hing. Eenmaal na het ontbijt buiten was bij ons de mist al grotendeels weg, maar door naar de rivier te fietsen kwam ik toch weer in de nevelen. En tja, toen kon ik het toch niet laten om foto’s te maken van de kruisbloemigen op de dijk… Na een heel veldseizoen lang met kruisbloemigen en kool bezig te zijn geweest vallen die planten mij iets teveel op.

Gemaakt met groothoek:

Foggy morning

Cabbage aphids

Dit is de melige koolluis, Brevicoryne brassicae, of ja, een hele kolonie dan. Deze luizen maken een waterafstotende poederachtige substantie aan, wat de reden is dat ze nu niet onder de druppels zitten. De rest van de plant nog wel vanwege de dichte mist, en dat heb ik terug laten komen in de achtergrond. Ik vraag me af hoe lang het nog duurt tot het ook voor deze bladluizen te koud is!

Foggy morning

Landschappen zijn niet echt mijn ding… maar hier dan toch eentje om de mist te laten zien. Ook met de Laowa 15mm groothoek(macro)lens.

Tree trunk shrooms

Na wat foto’s bij de dijk loste ook daar de mist op. Toen ben ik maar terug gegaan naar de plek waar ik een week terug de porseleinzwammen had gevonden!

Dead mushrooms

Bovenstaande foto is ook met de Laowa macrogroothoeklens. Met tegenlicht ontstaat er vaak een kleine blauwe lens flare.

Eenmaal in het bos aangekomen zag ik dat de meeste paddenstoelen al bruin waren geworden en niet meer zo wit en glimmend waren als vorige week. Er waren er ook erg weinig nieuwe bij gekomen. De zwammen die een week eerder nog bezig waren met onder de schors door te komen, hingen helaas ook al slap naar beneden. Toch waren er nog een paar mooie te vinden.

Mushroom bokeh

Mushroom bokeh 2

Sunrays on mushrooms

Bij de laatste foto kun je iets aparts zien, wat soms gebeurt als je foto’s maakt met de Helios met een beetje tegenlicht. Rechts in het wat donkerdere deel van de achtergrond kun je verstrooide lichtstraaltjes zien, net alsof het licht regent op de rechterpaddenstoel.

Dat is het dan weer voor nu! Ik hoop heel erg dat er nog een paar mooie herfstdagen aankomen en nog wat meer paddenstoelen tevoorschijn komen. Vooral de vliegenzwam vind ik altijd erg mooi om te fotograferen, maar die ben ik nog niet tegengekomen. De plek waar ik ze normaal gesproken op zie komen is helaas dit jaar kapot gemaakt tijdens wegwerkzaamheden, waarbij blijkbaar ook de hele berm omgelegd moest. Erg jammer! Ik hoop dat dit zich weer herstelt voor volgend jaar.

Bedankt voor het lezen en kijken!

 

 

Reacties zijn gesloten.