Blog (Dutch)

Hoornaars! nr. 2

Hoornaars! nr. 2

Al een aantal jaren fotografeer ik nesten van hoornaars. Het is een heus project geworden waar ik echt graag mee bezig ben! Tot nu toe heb ik ieder jaar mijn nieuwe foto’s in dezelfde blog post toegevoegd, namelijk deze. Echter werd de pagina nogal lang… bovendien heb ik dit jaar (2023) echt heel veel foto’s gemaakt. Vandaar dat ik verder ga in deze nieuwe blog post. Voor de nieuwe lezers die de vorige blog (nog) niet kennen: De Europese hoornaar…

Lees Meer Lees Meer

Libel, libellen, libellente

Libel, libellen, libellente

In maart was het #libellente op Twitter, een initiatief van Jan Katsman waarbij elke dag een andere soort libel/waterjuffer centraal stond. Ik vond het erg leuk om aan mee te doen, want ik heb over de jaren toch al aardig wat soorten libellen en juffers op de foto gezet. Maar bij zoiets kom je er ook al gauw achter dat er toch nog een heleboel libellen/juffers zijn waar je helemaal geen foto hebt, of alleen maar een matige registratiefoto. Daarom…

Lees Meer Lees Meer

Paddenstoelen, blaadjes en een beetje winters

Paddenstoelen, blaadjes en een beetje winters

Op deze laatste dag van mijn kerstvakantie besloot ik toch nog even een blogje te gaan schrijven voor op mijn website. De laatste blog gaat nog over de zomer en hoewel ik de zomer graag snel terug zie, is ze nog ver weg. Inmiddels staat fotograferen weer een beetje op een laag pitje, want insecten vind je niet zo makkelijk meer in deze tijd (en beste mensen, springstaartjes zijn geen insecten). Dus, voor deze periode kijk ik vaak terug op…

Lees Meer Lees Meer

Dit was zomer 2021

Dit was zomer 2021

Afgelopen zomer werd, in tegenstelling tot voorgaande jaren, niet gekenmerkt door droogte en hittegolven. Ik heb genoten van hoe GROEN alles was! En hoeveel beestjes en vlinders en libellen ik heb gezien. Daarom een overzichtje.

Hoornaars!

Hoornaars!

Wie mij wat beter kent – of mij nog niet kent maar per ongeluk het onderwerp ‘vervelende wespen’ aansnijdt op een feestje waar ik ben -, weet dat ik allerlei soorten wespen heel erg gaaf vind. Dé wespensoort van vorig jaar was voor mij de Europese hoornaar (Vespa crabro), niet te verwarren met de soort waar regelmatig alarmerende nieuwsberichten over verschijnen, de Aziatische hoornaar (Vespa velutina). De Europese hoornaar is inheems en vooralsnog veel meer wijdverbreid hier dan de invasieve…

Lees Meer Lees Meer

Zoeken naar juffers in de ochtend

Zoeken naar juffers in de ochtend

In de vorige blog eindigde ik met mijn eerste poging tot het fotograferen van de weidebeekjuffers in de vroege ochtend. De afgelopen maand ben ik daar wat mee verder gegaan, en ben ik naast juffers ook vele andere dieren tegengekomen.

Thuis fotograferen en nieuwe plekken vinden

Thuis fotograferen en nieuwe plekken vinden

Bij deze weer eens een nieuwe blog op deze website! Ik post op Instagram iets vaker (@fotoyaaf), maar ik vond dat ik nu al wel weer meer dan genoeg foto’s heb voor een blog. Dit keer begin ik niet helemaal chronologisch, maar begin ik met de foto’s die ik heb gemaakt, die ik in zwart/wit mooier vond.

Al leef je maar één dag, op de foto leef je voort

Al leef je maar één dag, op de foto leef je voort

Deze blog post is wat korter, omdat hij maar over één onderwerp gaat. Het is alweer een paar weekjes geleden dat ik deze foto’s maakte, in de laatste dagen van juli. Ik had namelijk gezien op Nature Today (superleuke website voor natuurnieuws!) dat er dit jaar heel veel schoraas uit de rivieren aan het komen was. Deze eendagsvlieg is heel erg wit, en komt in schone rivieren voor als nimf. Daar leven ze ongeveer een jaartje in het water, totdat…

Lees Meer Lees Meer

Beestjes in de zomer

Beestjes in de zomer

Zo, de laatste post was alweer zo’n 2 maanden geleden. De maand juni is voor mij dan ook extreem druk geweest, want ik heb de leesversie van mijn proefschrift ingediend. Dat betekent dat ik nu wat tijd heb voor een soort van vakantie en rustig aan andere dingetjes doen. En ook weer wat kan fotograferen!

Lente en onderwaterbeestjes

Lente en onderwaterbeestjes

Inmiddels is het al een tijdje écht lente en wat een mooi weer hebben we er toch bij! Het wordt steeds langer licht en er zijn weer allemaal leuke beestjes en bloemen te vinden. In deze blog nog een paar foto’s van voorjaarsbloemen, daarna gaan we over naar (vlieg)beestjes en dan aquatische beestjes!!!

Voorjaar is begonnen

Voorjaar is begonnen

Vrij lang stond te natuur al in de startblokken, maar telkens was het nét te koud. Uiteindelijk werd het toch lekker warm en nu zie je alles uitschieten! Het maakt naar het werk fietsen meteen een stuk aangenamer!

Vormen in het ijs

Vormen in het ijs

Even leek het alsof de winter gewoon overgeslagen ging worden. We hadden wel een beetje sneeuw gehad, maar niet echt vorst. In ieder geval hadden de lentebloeiers er alweer zin in en ik zag al sneeuwklokjes, bloeiende toverhazelaars en krokussen verschijnen.

Hoog water in Wageningen

Hoog water in Wageningen

 Het heeft even geduurd sinds mijn laatste fotoblog (oktober!!). Ik heb maar weinig de tijd kunnen nemen om te fotograferen en vind dat ook moeilijk in de winter, wanneer het donker is als je naar het werk fietst en wanneer je terug komt van werk. En wanneer het telkens alleen maar regent in het weekend… Maar soms gebeuren er toch bijzondere dingen waardoor ik denk, nu MOET ik wel gaan fotograferen. Zo was er begin december een hele hoop sneeuw,…

Lees Meer Lees Meer

Bladeren, spinnen en paddenstoelen

Bladeren, spinnen en paddenstoelen

De herfst vind ik één van de interessantste seizoenen, vooral omdat elke dag weer anders is. We hadden een week met zo’n beetje elke ochtend wat mist en wat rustig weer. De bladeren verkleuren, maar niet elke boomsoort tegelijk. En het weer verandert ook continu, waardoor het soms een regenachtige dag is en ik lekker met een kop warme koffie of thee een blogje kan schrijven ;)

De eerste herfstplaatjes van dit jaar

De eerste herfstplaatjes van dit jaar

Poeh, die laatste blogpost is alweer een hele tijd geleden. Ik heb wel degelijk foto’s gemaakt sinds april, maar niet de tijd genomen er een blogpost bij te schrijven of er iets anders mee te doen. Deze zomer was ik druk bezig met een experiment en daarnaast organiseerde ik ook mijn bruiloft voor augustus ;) Na een lange vakantie daarna vond ik dat het wel weer eens tijd was voor een nieuwe fotoblog. Dit keer een focus op de eerste…

Lees Meer Lees Meer

Koude lentedagen

Koude lentedagen

Het begon allemaal zo goed met die lente! Mooie en zonnige lentedagen, brullende kikkers en zich supersnel ontwikkelend kikkerdril. Maarja, toen was het 7 april 20 graden geweest en zakte de temperatuur opeens dramatisch. Toch is de temperatuur nu niet koud voor april, sterker nog, het is blijkbaar nog steeds gemiddeld een halve graden warmer dan gemiddeld.

Tijd voor lente!

Tijd voor lente!

De lente is begonnen en de tekenen ervan zijn overal weer te zien. Er komen weer blaadjes aan de bomen, er zijn weer bloemetjes en vogeltjes maken alweer nestjes. En dan sta ik te juichen want yay er zijn weer dingen om te fotograferen :D

Review: fotoboek Saal Digital

Review: fotoboek Saal Digital

  Het leek mij al een tijd lang leuk om een fotoboek te maken met mijn foto’s. Bij een fotobeurs had ik al een keer fotoboeken gezien van Saal Digital, die er erg mooi uit zagen. Je vraagt je dan wel af of ze speciaal voor de beurs de mooiste exemplaren hebben meegenomen, en of het net zo mooi is als je je eigen boek laat drukken. Nu heb ik dat kunnen testen!

Een klein beetje winter

Een klein beetje winter

Zo, 2016 zit er weer op en 2017 is begonnen. Begin vorig jaar had ik me voorgenomen om meer foto’s te maken in 2016 dan in 2015. Daar ben ik gelukkig goed in geslaagd! Ik ben er zeker vaker op uit geweest om foto’s te maken en heb aardig wat nieuwe dingen kunnen proberen. Hopelijk lukt het me deze stijgende lijn voort te zetten dit jaar :)

Zomers begin van de winter

Zomers begin van de winter

Vorige week was het blijkbaar koud in Nederland, met winters weer. Iets met de koudste nacht sinds 1998 en rijp ’s ochtends, en ijs op de sloten. Een heleboel mooie foto’s van winterse taferelen verschenen op mijn Facebook feed. Ik heb er zelf helemaal niets van gemerkt; Ik was namelijk op vakantie in Tenerife! Deze blog is dus een reisblog, hoewel ik vooral de foto’s heb uitgekozen die ik ook vanuit fotografisch oogpunt mooi vind.

De late herfst

De late herfst

Tijd voor een nieuwe blog post! Hoewel ik eind oktober eindelijk klaar was met dat paper en wat meer tijd zou hebben om te fotograferen, kan ik niet zeggen dat ik heel erg veel nieuwe foto’s heb kunnen maken. Grote boosdoener was het weer, dat de afgelopen tijd erg grijs en druilerig is. Toch heb ik af en toe geprobeerd er wat van te maken.

Herfstsferen

Herfstsferen

Wat nieuws: Afgelopen donderdag heb ik op de PE&RC dag de tweede prijs gewonnen van de PE&RC’s Got Talent Awards. De foto’s hingen de hele dag in het Orion-gebouw in Wageningen en men kon een top drie kiezen om op te stemmen.

In ’t zonnetje met de Helios

In ’t zonnetje met de Helios

Het was bij toeval dat ik de Helios workshop van Loulou Beavers en Marijke Hoekstra tegen kwam op internet. Ik scrollde over Facebook en zag dat een Facebookvriend de post van Loulou over de workshop leuk vond. Komt er toch nog iets goeds van die feature van Facebook, want meestal erger ik me alleen maar aan de vele selfies en levensgebeurtenissen van mensen die ik niet ken die door vrienden leuk gevonden worden. Doordat ik nieuwsgierig was naar dit lensje en…

Lees Meer Lees Meer